2021-01-19 08:29:24• hírek • Bede Emőke

Gyenes Mani ismét egy kiváló eredményekkel zárt Dakart tudhat a háta mögött

Gyenes Emánuel, az Autonet Motorcycle Team színeiben versenyző motoros 2020 júniusában balesetet szenvedett, melynek következtében a jobb lábát ért sérülés miatt a két kereket egy időre mankó váltotta fel. Noha eleinte kétséges volt, hogy sikerül-e ismét elindulnia a világ legnehezebb terepraliján, négy hónapnyi lábadozás után Gyenes ismét visszaült a KTM nyergébe, és a 2021-es Dakaron pedig már ott állt a rajtvonalnál, mi több, a versenyt sikerült kiváló eredményekkel zárnia.

A Dakar mezőnye január 3-án immár másodszor startolt el a szaúd-arábiai Dzsiddából, a versenyzők pedig 12 etap és közel 8 ezer megtett kilométer után január 15-én érkeztek vissza a Vörös-tenger partján található városba. A szervezők ez alkalommal sem könnyítették meg a nevezők helyzetét, sőt nem túlzás azt állítani, hogy a Dakar évről évre egyre nehezebb. Noha a verseny még csak tavaly mutatkozott be először az Arab-félszigeten, a szervezők 2021-re már annyi változtatást kieszközöltek, melyre talán egyetlen nevező sem számított. Kemény kihívást jelentett többek között a navigáció, hiszen az útikönyveket a startpisztoly eldördülése előtt mindössze 20 perccel adták át a versenyzőknek, de az sem elhanyagolható tény, hogy a mezőnynek eddig ismeretlen térségeken is át kellett robognia. A követendő nyomvonal valóságos dűnetengereken, illetve végtelen mennyiségű sziklán és tevefő-csomókon vezetett keresztül, mely kemény próba elé állította a gépet és vezetőjét egyaránt.


Gyenes Emánuel immár tizenegyedik alkalommal vágott bele a nem mindennapi kalandba, s feltett szándéka az volt, hogy a nyári baleset ellenére is sikeresen végigmotorozza a versenytávot. Mivel a műszaki asszisztencia nélküli kategóriában indult, Maninak minden nap végén egyedül kellett felkészítenie a motort a következő etapra, s energiáit úgy kellett beosztania, hogy a kéthetes kihívás utolsó napjaiban is maximális fordulatszámon teljesíthessen. Éjszaka akár 5 Celsius fokra is lehűlt az hőmérségklet, viszont dideregni nem sok idő jutott, ugyanis hajnali 4-kor már szólt is a következő versenynapra hívó ébresztő.


Annak ellenére azonban, hogy a tereprali ismét keményen mérlegre tette a balesetből nem sokkal korábban felépült Dakar-legenda kitartását, Gyenes a számára igazán fontos Original Malle Moto kategóriában, illetve a Maratonban is második helyre motorozta be magát, a Moto-összesítettben pedig a 23. helyet mondhatja magáénak.


Manit idei kalandja folyamán a családja, a barátai és a kollégái mellett az Autonet Import, a varta, a Vectra Racing, a Schlemmer és a KTM Center támogatta.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: